Matcha-japonský zelený čaj má svůj původ v Číně ze 3. století n. l. a v dnešní době se matcha čaj stal jednou z nejoblíbenějších superpotravin.
Matcha se vyrábí z vysoce kvalitních lístků zeleného čaje, po sklizni jsou lístky důkladně vysušeny. Tento zelený čaj se využívá při buddhistických ceremonií, jelikož buddhističtí mniši uctívají tento čaj jako „elixír“ pro zdraví. Matcha čaj je bohatý na vitamín A, komplex vitamínů B, C a E, vlákninu, zinek, draslík, vápník, železo, proteiny, kofein, katechiny a aminokyseliny.
Matcha je pro náš organismus především silným antioxidantem a pomáhá předcházet nemocem, které jsou spojeny s oxidačním stresem. Podporuje také silnější imunitní systém, slouží jako podpůrný prostředek pro zvýšení energie, navozuje pocit klidu a posiluje paměť a koncentraci. Jelikož pomáhá spalovat kalorie, využívá se matcha zelený čaj při dietách a k hubnoucím kůrám.
Nejběžnějším způsobem konzumace je klasický čaj, kdy 0,5 až 1 lžičku prášku zalijete cca 120 ml horké vody, ale ne vroucí (cca 75 °C). Čaj po zalití míchejte rychlými pohyby, dokud se prášek nerozpustí a nevytvoří se pěna, k tomuto účelu se nejčastěji používá bambusová metlička. Dále se využívá jako přísada do pečiva, zmrzlin, koktejlů i smoothie.
Energetické hodnoty ve 100 g:Nejsou
Země původu:
Čína
Použití v kuchyni:
Čaj, zmrzliny, koktejly, ovesné kaše, smoothie, pečivo.