Černý pepř je bobulí stálezelené révy. Pěstuje se hlavně v jihovýchodní Asii. Získává se z nezralého ovoce. Po sklizni se bobule suší na slunci, dokud nemají správnou barvu. Stojí za zmínku, že ostrá chuť pepře pochází z piperinu obsaženého v horní vrstvě.
Jen málo lidí si uvědomuje velkou zdravotní hodnotu používání tohoto koření.
Piperin, pikantní přísada v pepři, má mimořádně příznivý vliv na trávicí proces. Je ideální jako doplňková dietní složka pro lidi, kteří mají problémy s bolestmi břicha, plynatostí a chronickými střevními obtížemi. Prémiový černý mletý pepř obsahuje spoustu vitamínů. Patří sem ty ze skupiny A, C a K, má nebývale mnoho nutričních hodnot a neobsahuje prakticky žádný cholesterol ani cukr.
Jednou z hlavních chemických složek černého pepře je kapsaicin, což je sloučenina, která pomáhá spalovat kalorie, a proto se často využívá k hubnutí. A právě pepř je jeho přirozený, bohatý zdroj. Výzkum jedné britské univerzity potvrzuje, že sloučeniny v tomto koření zabíjejí některé rakovinné buňky.
Pepř prostě musí být v každé kuchyni. Dokonale okoření jídlo, díky čemuž získá pokrm ostrost a zvýrazní jeho chuť.
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energetické hodnoty: 1414 kJ / 334 kcal
Tuky: 3,3 g, včetně nasycených mastných kyselin 1,4 g
Sacharidy: 65 g, z toho cukry: 0,6 g
Bílkoviny: 11 g
Vláknina: 25 g
Sůl: 0,02 g
Země původu:
Vietnam
Použití v kuchyni:
Saláty, omáčky, marinády, masa, polévky, ryby dušení, uzeniny, domácí výrobky.