Zlaté lněné semínko, původem z Ukrajiny, je bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kysel, díky kterým je tak oblíbené a vyhledávané.
Lněná semínka zlatá jsou také cenným zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu, železa, zinku, vitamínu B, E a F a obsahuje také vysoký podíl draslíku.
Díky tomu lněná semínka pomáhají s vysokým krevním tlakem, alergií, revmatoidní artritidou, pomáhají srovnat cholesterol a jejich vysoký obsah omega-3 mastných kyselin má dopad na metabolismus a přispívá tak k efektivnějšímu využívání tuků. Kromě urychlování trávení pomáhají také ke správné činnosti nervové soustavy a srdce.
Jelikož lněná semínka nemají prakticky žádnou chuť, lze je přidávat do mnoha pokrmů, jako jsou jogurty, ovocné koktejly, pudingy, ovesné kaše a saláty.
Doporučená denní dávka jsou 2-3 čajové lžičky. Ideálně by lněné semínko mělo být čerstvě namleté těsně před přidáním do jídla.
Energetické hodnoty ve 100 g: Energetické hodnoty: 2237 kJ / 534 kcalTuky: 42 g, včetně nasycených mastných kyselin: 3,7 g Sacharidy: 28,8 g, z toho cukry: 1,5 gVláknina: 27 gBílkoviny: 18,3 gSůl: 0,08 gDraslík: 15 mgFosfor: 722 mgHořčík: 291 mgŽelezo: 17,1 mgZinek: 7,8 mg
Země původu:
Ukrajina
Použití v kuchyni:
Jogurty, pudingy, ovesné kaše, saláty.