Nezapomeňme, že kmín má mnoho léčivých vlastností. Zlepšuje trávení, je bohatým zdrojem železa, obsahuje zdraví prospěšné rostlinné látky, snižuje cholesterol v krvi, pomáhá při hubnutí a odbourávání tuku a pomáhá i v boji se zánětem.
Celý kmín je perfektním doplňkem chuti tučných, masitých, luštěninových a bramborových pokrmů, tedy těch, které jsou velmi často na našich stolech, zejména v zimě. Je důmyslným doplňkem pečených brambor, tvarohu nebo pečeného kuřete.
Do jakých jídel byste ho měli přidat? V polské kuchyni se kmín využívá pro tradiční guláš. Oblíbený bývá u zelných pokrmů, kde výrazně obohatí jejich chuť, dodá příjemnou vůni a lehkost, například na zelné závitky s masem nebo s kroupami a houbami. Kmín přidáváme často k masovým pokrmům, zejména k vepřovému, jako je pečeně, dušené maso, roláda a masové kuličky. Je vhodný pro tučnou drůbež, jako je kachna a husa, na dušené maso s hráškem a fazolemi nebo do zimních polévek, mezi které řadíme především hrachovou, bramborovou, česnekovou, cibulovou, zeleninovou nebo dršťkovou polévku.
Kmín je také přísadou tradičních orientálních směsí, jako je kari, gram masala, harissa. Velmi populární je proto v Indii. Zrna kmínu tvoří vynikající kombinaci s koriandrem, kardamomem nebo kurkumou. V Anglii je to však přísada do tradičních čajových sušenek.
K pečení je ideální celozrnný kmín, který se využívá na domácí chléb a rohlíky i sladké a pikantní pochoutky. Když se použije na posypání nahoře, bude také ozdobou. Lze z něj dělat klobásy, paštiky a pečeně. Stojí za to přidat trochu kmínu do pečených a dušených pokrmů, když se připravují.
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energetické hodnoty: 1390 kJ / 332 kcal
Tuky: 15 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,6 g
Sacharidy: 50 g, z toho cukry: 0,6 g
Vláknina: 38 g
Bílkoviny: 20 g
Sůl: 0,017 g
Země původu:
Litva, Polsko
Použití v kuchyni:
Masa, polévky, dušení, uzeniny, domácí výrobky.